Bełchatów - Forum dyskusyjne Strona Główna Bełchatów - Forum dyskusyjne
Forum dyskusyjne Bełchatowskiej Społeczności Internetowej ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Dodaj swoje ogłoszenie: Sprzedam / Kupię / Zamienię | Dam pracę / Szukam pracy | Poszukuję | Reklama / Polecam

Poprzedni temat «» Następny temat
dzielnice Bełchatowa. Proszę o pomoc
Autor Wiadomość
socker2 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 2009-07-29, 16:23   dzielnice Bełchatowa. Proszę o pomoc

Witam

Chciałbym was bardzo prosić o pomoc związaną z rozdzieleniem Bełchatowa na 4 regiony (dzielnice, osiedla itp.). To znaczy jestem administratorem gry w przeglądarce internetowej gangsters.pl . Jest to gra, w której użytkownik wciela się w tak jakby kryminaliste, czyli gangstera. W tej właśnie grze tworzymy obecnie Gangi (możliwość zakładania własnej grupy przestępczej, czyli to taki dział do grupowych działań). Każdy gang będzie mógł przejmować dzielnice 100 największych miast w Polsce (+ Kołobrzeg, Wołomin i Zakopane).

Nie mieszkam w Bełchatowie, stąd prośba do forumowiczów...do mieszkańców o pomoc przy odpowiednim nazewnictwie 4 dzielnic miasta. Oczywiście sam szukałem informacji o Bełchatowie i próbowałem podzielić miasto na 4 regiony, jednak na pewno nie zrobiłem tego tak dobrze, jak mógłby to zrobić mieszkaniec Bełchatowa. Poniżej wklejam moje dzielnice i prosiłbym bardzo o komentarz, czy rzeczywiście poprawnie podzieliłem miasto na 4 części. Jeżeli moje wymysły nie są odpowiednie:) to byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podał swoje propozycje, które będą zgodne z rzeczywistością:)

Sportowa, Okrzei, Dolnośląskie, Przytorze

W gangsters dzielnic do Bełchatowa powinno być dokładnie 4 (niestety nie może być więcej, oraz również mniej). Dzielnice powinny być tak rozpisane, żeby zawierały one każdy skrawek miasta. To znaczy dla przykładu załóżmy, że dane miasto jest w kształcie np. kwadratowej szachownicy. Do tego miasta potrzebne są 64 dzielnice. Miasto powinno być tak rozdzielone, żeby dzielnice zawierały każdą część tej mapy (szachownicy). W tym przypadku akurat szachownica ma 64 pola, więc każde pole będzie należeć do jakiejś dzielnicy.

Trochę nabazgrałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie o co chodzi:) Do każdego miasta będzie również dostępna mapa google z zaznaczonymi dzielnicami, dlatego bardzo ważne jest dla mnie, aby regiony zawierały całe terytorium Bełchatowa. Poniżej wklejam również przykład odpowiedniego podziału Warszawy (niestety znalazłem taką mapkę tylko do stolicy).

http://bip.warszawa.pl/NR...a_biale_tlo.jpg

NationalRadical 
Początkujący

Wysłany: 2009-07-29, 17:03   

to bardzo ciężkie zadanie bo u nas nie ma dzielnic oprócz Grocholi no ale tak
Dolnośląskie z Przytorzem, East side
Bińkow, Okrzei, Słoneczne itp. West side
Grocholice jako osbna
i przedmieścia

MaRo 
Bywalec
www.GKS.com.pl

Wysłany: 2009-07-29, 17:16   

Osobiście podzielił bym to tak:
1) Dolnośląskie, Przytorze, Ludwików, Zamoście
2) Czaplinieckie, Centrum (Śródmieście [1000lecia]), Okrzei
3) Binków, Słoneczne, Zdzieszulice, Grocholice,
4) POW, Politanice, Olsztyńskie, Bełchatówek, Dobrzelów

Jak by przypadł Ci do gustu taki podział to w wolnej chwili mniej więcej zaznaczę go na planie miasta.

NationalRadical 
Początkujący

Wysłany: 2009-07-30, 10:28   

jakies Ludwikowy, jakieś Bełchatówki, Zdzieszulice, Politanice?
przecież to nie Brunatna Stolica, jak tak dalej pójdzie to będzie jeszcze Dobrzelów, Wadlew, Kluki i tylko czekac na inkorporację Piotrkowa :lol:

MaRo 
Bywalec
www.GKS.com.pl

Wysłany: 2009-07-30, 10:36   

NationalRadical napisał/a:
przecież to nie Brunatna Stolica, jak tak dalej pójdzie to będzie jeszcze Dobrzelów, Wadlew, Kluki i tylko czekac na inkorporację Piotrkowa :lol:

Najpierw spójrz kolego w AKTUALNY plan miasta i zobacz jakie tereny do niego należą, a później się wypowiadaj.
Żebyś nie musiał szukać: http://belchatow.pl/mapa.php

Mruker
Bywalec

Wysłany: 2009-07-30, 14:53   

Jak na mój gust, dla Ciebie wystarczy, gdy podasz nazwy największych osiedli (ot, takie nasze dzielnice): Okrzei, Dolnośląskie, Przytorze i Bińków.

NationalRadical 
Początkujący

Wysłany: 2009-07-31, 14:25   

MaRo napisał/a:

Najpierw spójrz kolego w AKTUALNY plan miasta i zobacz jakie tereny do niego należą, a później się wypowiadaj.
Żebyś nie musiał szukać: http://belchatow.pl/mapa.php

co ty mi tu insynuujesz? do Warszawy włączyli niedawno Zabki i co? Warszawa? formalnie tak, ale prkatycznie nie! za rok aktualny plan miasta może wygladać jeszcze inaczej

Mruker
Bywalec

Wysłany: 2009-07-31, 14:40   

National - nie gorączkuj się. Warszawskie Bielany, Ursynów też kiedyś były di niej dołączone. Podobnie jak bełchatowskie Lipy i Czapliniec.

Żadne miasto w Polsce ani na świecie nie powstało z wydzielonymi 20-toma dzielnicami. Wszystkie wielkie metropolie wchłaniały w siebie przysiółki. Ot taka kolej rzeczy.

NationalRadical 
Początkujący

Wysłany: 2009-07-31, 15:25   

Mruker napisał/a:
National - nie gorączkuj się. Warszawskie Bielany, Ursynów też kiedyś były di niej dołączone. Podobnie jak bełchatowskie Lipy i Czapliniec.

Żadne miasto w Polsce ani na świecie nie powstało z wydzielonymi 20-toma dzielnicami. Wszystkie wielkie metropolie wchłaniały w siebie przysiółki. Ot taka kolej rzeczy.

oczywiście, że tak tylko po włączeniu Urysnowa mieszkańcy Warszawy nie od razu uznali, że to Warszawa
tak samo po włączeniu Dobrzelowa nie wszyscy będą nagle uznawać, że to Bełchatów, mimo że już dziś mieszkają tam Bełchatowianie, pozdro dla całego powiatu, Brunatna stolica to brzmi dumnie

malaala88 
Stały Bywalec

Wysłany: 2009-07-31, 16:44   

Heh nie tylko Bełchatowianie mieszkają w Dobrzelowie, a Domiechowice, Ludwików, Poręby, Oleśnik, Zawady itp. tooo co ?

MaRo 
Bywalec
www.GKS.com.pl

Wysłany: 2009-07-31, 16:57   

Oj National widać, że nawet mapy dobrze przeczytać nie umiesz.
Nie chodzi o miejscowość Dobrzelów a o osiedle domków jednorodzinnych, które powstało na dawnych obrzeżach miasta i nosi ono taką nazwę. Sama miejscowość Dobrzelów nie została jeszcze do miasta przyłączona i raczej przez pewien czas to się jeszcze nie stanie.
To samo tyczy się np. Osiedla Zdzieszulice.

NationalRadical 
Początkujący

Wysłany: 2009-08-01, 09:55   

MaRo napisał/a:
Oj National widać, że nawet mapy dobrze przeczytać nie umiesz.
Nie chodzi o miejscowość Dobrzelów a o osiedle domków jednorodzinnych, które powstało na dawnych obrzeżach miasta i nosi ono taką nazwę. Sama miejscowość Dobrzelów nie została jeszcze do miasta przyłączona i raczej przez pewien czas to się jeszcze nie stanie.
To samo tyczy się np. Osiedla Zdzieszulice.

nawet na nią nie spojrzałem, więc nie wiem o jaką nieumiejętność czytania chodzi, naprawdę mam większe problemy
i weź naprawdę popatrz jak wygląda Bełchatów, Dolne, Okrzei, POW, Tysiąc, Przytorze i nie nudź

[ Dodano: 2009-08-01, 09:55 ]
malaala88 napisał/a:
Heh nie tylko Bełchatowianie mieszkają w Dobrzelowie, a Domiechowice, Ludwików, Poręby, Oleśnik, Zawady itp. tooo co ?

przecied ałem tylko przykład, pozdro dla wszystkich, a niepozdro dla Radomska

Mruker
Bywalec

Wysłany: 2009-08-03, 10:44   

oczywiście, że tak tylko po włączeniu Urysnowa mieszkańcy Warszawy nie od razu uznali, że to Warszawa
tak samo po włączeniu Dobrzelowa nie wszyscy będą nagle uznawać, że to Bełchatów, mimo że już dziś mieszkają tam Bełchatowianie, pozdro dla całego powiatu, Brunatna stolica to brzmi dumnie

;)
Z Twoich postów wynika, że jesteś dumnym Bełchatowianinem. Cieszy mnie to, ale czy zdajesz sobie sprawę, że kiedyś Bełchatów kończył się na Rakówce? Nie było czegoś takiego jak Dolnośląskie, tylko Lipy i Edwardów. Jeśli kwestionujesz "jakies Ludwikowy, jakieś Bełchatówki, Zdzieszulice, Politanice", to Twoje osiedle ma ten sam problem z przynależnością do miasta.

A pisze to bełchatowianin z pradziada urodzony pod Sandomierzem ;)

NationalRadical 
Początkujący

Wysłany: 2009-08-03, 20:01   

Mruker napisał/a:

;)
Z Twoich postów wynika, że jesteś dumnym Bełchatowianinem. Cieszy mnie to, ale czy zdajesz sobie sprawę, że kiedyś Bełchatów kończył się na Rakówce? Nie było czegoś takiego jak Dolnośląskie, tylko Lipy i Edwardów. Jeśli kwestionujesz "jakies Ludwikowy, jakieś Bełchatówki, Zdzieszulice, Politanice", to Twoje osiedle ma ten sam problem z przynależnością do miasta.

A pisze to bełchatowianin z pradziada urodzony pod Sandomierzem ;)

oczywiście, że się kończył, ale nie porónujmy miasta z roku 1925 z miastem z roku 1985, bo Warszawa nie porównuje miasta z 1700 z miastem z 1935
a Bełchatów w swojej kategorii jest jednym z najgęściej zaludnionych miast w Polsce, więc co się dziwisz, że dla mnie to bezczelne blokowisko

[ Dodano: 2009-08-03, 20:12 ]
i to jest właśnie to co się często zdarza w innych miastach a u nas nie
jesteś Bełchatowianien z dziada pradziada, więc dużą wagę przywiązujesz do historii tego miasta sprzed lat 70-tyc
ja jestem pierwszym Bełchatowianienm w moim rodzie, więc traktuję to miasto jako socrealistyczny konglomerat ludzi, którzy przyjechali tu szukać lepszego życia, coś jak USA

dla mnie to głównie bloki, a dla Ciebie tez domki wzdłuż wojska polskiego
jestem jak potomek imigrantów, w dodatku z różnych stron, który urodził się tu i pokochał to miejsce jak swoje, choć czasem się tu duszę

Mruker
Bywalec

Wysłany: 2009-08-04, 08:50   

Cytat:
oczywiście, że się kończył, ale nie porónujmy miasta z roku 1925 z miastem z roku 1985

Nie mówimy o tak odległych porównaniach.Bełchatów w 1965 roku liczył 8 300 mieszkańców, 10 lat później 10 800 - mniej więcej tyle co przed wybuchem wojny. Gwałtowny wzrost Bełchatowa zaczął się od 1973 roku, gdy rozpoczęto budowę kopalni i elektrowni. W ciągu następnych 10 lat przybyło 40 tyś ludzi. Aby ich pomieścić budowano gigantyczne blokowiska.

Nie ma dla mnie znaczenia, czy do Bełchatowa będą przyłączane kolejne wioski. Po przyłączeniu będzie to już Bełchatów, a ich nazwy pozostaną choćby dla celów orientacyjnych. Dlatego właśnie wciąż funkcjonują nazwy Lipy, Czapliniec, Edwardów, Olsztyn, Politanice, Bełchatówek. Nie jest to powód do odczuwania jakieś wyższości, bo ta część jest starsza, bardziej "bełchatowska" niż ta nowa. W przeciwnym wypadku musielibyśmy mieć poważny kompleks wobec Grocholiczan. Wszak tamtejsza parafia jest datowana na 1220 rok, a miasto powstało w 1485.

Odpowiedz do tematu