Bełchatów - Forum dyskusyjne Strona Główna Bełchatów - Forum dyskusyjne
Forum dyskusyjne Bełchatowskiej Społeczności Internetowej ;-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Dodaj swoje ogłoszenie: Sprzedam / Kupię / Zamienię | Dam pracę / Szukam pracy | Poszukuję | Reklama / Polecam

Poprzedni temat «» Następny temat
Osiedle Przytorze
Autor Wiadomość
GłosBełchatowa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 2008-05-27, 17:42   Osiedle Przytorze

Osiedle Przytorze, powstałe w latach 80. XX wieku jako osiedle im. 40-lecia PRL, położone w południowej części Bełchatowa. Liczy ok. 6 tys. mieszkańców. Swoją obecną nazwę wzięło od linii kolejowej, która przebiega wzdłuż jego południowej granicy.

Na terenie osiedla znajduje się m.in. nowy kościół parafialny pod wezwaniem Zesłania Ducha Świętego, Szkoła Podstawowa nr 13 im. UNICEF, Publiczne Gimnazjum nr 5 im. Mikołaja Kopernika oraz Przedszkole Samorządowe nr 2 "Akademia Bolka i Lolka".

Osiedle Przytorze od północy sąsiaduje z osiedlem Dolnośląskim.

Forum Głos Bełchatowa
Forum poświęcone sprawą Bełchatowa.
www.glosbelchatowa.fora.pl

emigrantka
Początkujący

Wysłany: 2008-05-31, 22:04   

Dobrze napisane.
Pamiętam jak otwierano szkołe nr 13.

kasia43 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 2009-01-24, 23:08   

Na przytorzu też powstał rok temu Ośrodek Wsparcia Rodziny. Serdecznie zapraszam.

Ivaylo 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 2009-07-21, 19:07   

Całkiem fajnie mi się wspomina okres, gdy jeszcze tam mieszkałam ;) Przebudowują korty...Tylko dlaczego teraz, gdy się wyprowadziłam? Tak samo SP13 - dlaczego przebudowali boisko kiedy już ją skończyłam? -_- Masakra ;P

ziaaa
Nowy Forumowicz
ziaaa

Wysłany: 2009-07-23, 15:53   

Ivaylo napisał/a:
Całkiem fajnie mi się wspomina okres, gdy jeszcze tam mieszkałam ;) Przebudowują korty...Tylko dlaczego teraz, gdy się wyprowadziłam? Tak samo SP13 - dlaczego przebudowali boisko kiedy już ją skończyłam? -_- Masakra ;P

Trzeba było być wytrwałym i tu dalej mieszkać ;)
Ja tu mieszkam ponad 22lata i... mam nadzieję, że zdążę jeszcze pograć na tych nowych kortach zanim się wyprowadzę... Lubię to osiedle, tak swojo się tu czuje, jednak... chciałabym spróbować "nowego" osiedla:)

_nowy_
Nowy Forumowicz

Wysłany: 2010-07-20, 10:47   

Przytorze to jedno z najprzyjemniejszych osiedli - sporo zieleni, bloki nie są zanadto pościskane, mało dresów etc. Może trochę, aż za spokojnie ale nie ma co narzekać. Szkoda tylko, że praktycznie nic się tu nie buduje.

ziaaa
Nowy Forumowicz
ziaaa

Wysłany: 2010-08-09, 16:52   

hmm nowy a ty na przytorzu mieszkasz? na pewno?
tu jest spokój? zależy o jakim spokoju mówisz. Zrobili cudowne korty, jest skate park, są place zabaw nowe.
Jednak najgorsze jest to koło kortów, że wieczorami jest głośno... a wiele młodych osób pije piwami jak i pod balkonami tak i na kortach, rozwalając przy tym butelki. Kamery sa, ale co z tego?
Mieszkam tutaj 23lata i widzę zachodzące zmiany.

vqciq16 
Początkujący
MEGApozytywnie!!!

Wysłany: 2010-08-10, 11:13   

to osiedle się pięknie rozwija i jest dla mnie wzorem przyjemnego mieszkania w blokowisku :grin:

popak20 
Stały Bywalec

Wysłany: 2010-08-31, 16:27   

vqciq16 napisał/a:
to osiedle się pięknie rozwija i jest dla mnie wzorem przyjemnego mieszkania w blokowisku :grin:

Tiaa :wink: Ostatni na padli na kolesia i okradli :evil:

vqciq16 
Początkujący
MEGApozytywnie!!!

Wysłany: 2010-09-03, 23:35   

Takie sytuacje zdarzają się na najbardziej renomowanych osiedlach, po prostu ktoś miał pecha i mogło się to zdarzyć wszędzie i na pewno nie jest to specyfikacja tego osiedla.

_nowy_
Nowy Forumowicz

Wysłany: 2010-09-04, 10:46   

Ja się tutaj czuje bezpiecznie, jedyne co mi średnio odpowiada to, że zaraz pod klatką będą mi budować blok i zamienią trawnik w parking. Napadniętym można zostać wszędzie, częstotliwość takich zdarzeń to inna sprawa - ciekaw jestem c by powiedziały tu policyjne statystyki. I tak nie ma co narzekać... W UK gdzie studiowałem standardem jest, że w centrum (i to w średnich rozmiarów miastach - 50-150 tys) nawet w biały dzień można zostać napadniętym przez kogoś z nożem, w ciągu roku dokonywanych jest kilka/kilkanaście morderstw a dealerzy/paserzy etc czują się bezkarnie sprzedając "towar" spod sklepowych lad. Ba miasta takich rozmiarów nawet miewają seryjnych morderców. Więc nie narzekajmy jak to u nas jest niebezpiecznie :)

katawoj
Początkujący
katawoj

Wysłany: 2010-09-05, 13:58   

_nowy_ napisał/a:
zaraz pod klatką będą mi budować blok i zamienią trawnik w parking.

możesz napisać coś więcej?
kto buduje i w którym miejscu? jest już jakaś tablica informacyjna?

_nowy_
Nowy Forumowicz

Wysłany: 2010-09-07, 10:35   

Na końcu Hubala (między boiskiem SP13/PG5 a Hubala) - tam blok buduje się co chwila od bo ja wiem - 18 lat? Były już kiedyś fundamenty i piwnice nawet i na tym budowa się zakończyła, potem przez długie lata mieliśmy bajoro wiosną i lodowisko zimą :) Inwestor chyba splajtował, później budować to chciał ktoś inny chyba ze 2 razy ale zrezygnowali. Aż w końcu zakopano dziurę...
Teraz podobno na poważnie biorą się za budowę, chociaż nie wiem kto dokładniej. Jakieś maszyny już tam widziałem jak byłem ostatnio w Bełchatowie, może będą odkopywać stare fundamenty? Dogadywano się też z naszą "wspólnotą mieszkańców" co do drogi dojazdowej więc chyba nie jest to kolejna inwestycja widmo.

popak20 
Stały Bywalec

Wysłany: Wczoraj 19:42   

_nowy_ napisał/a:
Ja się tutaj czuje bezpiecznie,

Ty się czujesz bezpiecznie bo tam mieszkasz i cie znają, a nich ktoś obcy wejdzie już go obserwują a jak coś nie tak to w .... :wink: Nie wiesz jakie są dzisiejsze realia? :mrgreen:
Ja na swoim też się czuje bezpiecznie bo mnie każdy zna. :wink:
Co do budowanego bloku to można prosić jakieś zdjęcia? :)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu